I slutet på 70-talet drog ”Jag vågar stuffa” igång som ett ungdomsprojekt i Umeå för att motverka de ungdomsproblem som fanns och för att visa att man kunde umgås och ha roligt utan droger. Satsningen spred sig över landet.
1989 kom Björn Åkesson, som i några år varit dansledare och funktionär på stuffakurser i Olofström, till Lund. Eftersom det inte fanns någon sportdansklubb i stan blev Björn, tillsammans med sin fru, ledare för ett antal buggkurser i Studieförbundet Vuxenskolans regi.
Ingvar Kajrup, Olofström, var en stor inspirationskälla för Björn i sitt arbete med att starta Lunds Dansklubb. Ingvar var en man som arbeta intensivt för idén om drogfri dans för ungdomar och detta ville Björn även skulle prägla vår klubb.
I december 1993 hade dansgänget blivit så stort att behov fanns att organisera intresset och en interimsstyrelse valdes. Gåsasteget var fött. Visionen var att anordna klubbdanser för en billig peng, samarbeta med olika tränare med kurser och träningar och på sikt starta tävlingsdans. Första danskvällen hölls i gamla farmakologiska institutionens lunchrum. Då dök 18 personer upp och i december 1994 hade klubben 95 medlemmar.
1996 gick föreningen med i svenska danssportförbundet, DSF, och sedan dess har föreningen haft tävlande par i både bugg, dubbelbugg, West Coast swing och Lindy hop. 2015 hade vi över 60 licensierade tävlingsdansare.
I slutet på 90-talet gjordes vår första större utbildningssatsning på instruktörer i bugg och foxtrot. Några år senare stod Gåsasteget som värd för Skånedistriktets ledarutbildningar. Vintern 05 – 06 arrangerade vi återigen en egen instruktörsutbildning i bugg. Utbildning av våra kursledare och hjälpdansare har arrangerats kontinuerligt då klubben strävar efter att kunna erbjuda bra möjligheter för samtliga våra medlemmar, allt från socialdans till tävlingsdans i olika discipliner. Numera utbildas våra instruktörer kontinuerligt via Svenska Danssportförbundet.
Klubben har deltagit med uppvisning och externa kurser i många olika sammanhang under åren.
2014 startades kurser i seniorbugg som har blivit en succé och där flera påbyggnadskurser erbjuds.
Klubben har vuxit mycket sedan starten 1993 då vi startade med 20 personer. De senaste åren har medlemsantalet legat kring 700 st.
Klubben växte kontinuerligt så vi flyttade verksamheten till festsalen på Sankt Larsområdet, därefter till Vita huset, Djingis Kahns gemensamhetslokal, och i slutet på 90-talet till Vipeholmskolans samlingssal som blev vår klubblokal till 2009. Våren 2010 fick vi flytta till Järnåkraskolans matsal. Den 17 augusti 2010 kom vi slutligen till EOS-hallen som sedan var vår huvudlokal både för danskvällarna och för våra kurser och träningar under 12 år. Men efterhand som EOS klubben växte så förlorade vi viktiga halltimmar här och mer än nånsin blev vår plan/dröm/önskan sedan 15 år tillbaka om en egen lokal mer aktuell än nånsin…
Vi framför ett stort TACK till alla duktiga ledare och funktionärer som bidragit till att vi är en stor klubb idag och att vi ser positivt på klubbens möjligheter att tillsammans med er utveckla klubben ytterligare.